Malmöfestivalen 2016

Malmöfestivalen 2016

Mellan den 12 och 19 augusti går den 32:a omgången av Malmöfestivalen av stapeln! Ända sedan 1985 har festivalen år efter år arrangerats i Malmö Stad. Idag är det Nordens största festival i stadsmiljö med omkring 1,5 miljoner besök årligen.

Gratis festival

Det som är unikt med Malmöfestivalen är inte bara att det är Nordens största festival i stadsmiljö, utan också att allt som erbjuds och arrangeras under festivaldagarna är helt gratis. Det är gatukontoret i Malmö stad som arrangerar festivalen och den finansieras med hjälp av skattemedel. Festivalen vänder sig till alla stadens invånare, från barn till pensionär och det finns något för alla, oavsett musiksmak och intresse. Malmöfestivalen tar frågor om jämställdhet och miljö på högsta allvar. Det är den enda festivalen i Sverige som har fått priset ”A Greener Festival” för sitt ihärdiga arbete. Man har också tänkt på att försöka skapa ett så jämställt program som möjligt. År 2015 var fördelningen 45 % respektive 55 % gällande kvinnliga akter respektive manliga akter på scenerna. Malmöfestivalen har också jobbat mycket med att den ska vara tillgänglig för alla, vilket har möjliggjorts bland annat genom handikappvänliga toaletter, ramper och liknande.

Inte bara musik

De åtta festivaldagarna innehåller ett fullspäckat program som inte bara är musikrelaterat. Tvärtom kan man se festivalen som en gigantisk hemmafest med allt från konserter, film- och teaterföreställningar till konst, samtal med kända gäster, tävlingar, uppvisningar och mat från hela världen. Något som Malmö är känt för är just detta att staden är en smältdegel av människor från världens alla hörn. Mångkulturen är något som staden är stolt över och även det faktum att det i staden finns möjlighet att köpa mat från alla världens kök.

Festivalhistoria

Malmöfestivalen har numera funnits i över trettio år. Första året den gick av stapeln var sommaren 1985 och redan då var festivalen det största arrangemanget i stadens historia ända sedan den Baltiska utställningen 1914. Detta gör också Malmöfestivalen till Sveriges äldsta festival. Malmöfestivalen stagnerar aldrig, tvärtom utvecklas den ständigt. Dessutom har festivalen flyttat runt och ändrats i takt med att staden utvecklas. En av de mest minnesvärda symbolerna för Malmöfestivalen har genom åren varit Drakbåtarna. Redan premiäråret 1985 arrangerades denna tävling, då med 16 tävlande lag. Tävlingen gick ut på att olika betalande Malmöföretag utmanade varandra att paddla 300 meter längs kanalen på kortast möjliga tid. Som en del i tävlingen skulle lagen också komma på fantasifulla dräkter och ett spännande lagnamn. Tävlingen lades ner 2006, men återkom i miniformat år 2014. En annan välbesökt aktivitet under Malmöfestivalen är kräftskivan, där man hela fyra gånger har slagit världsrekord i kräftätning på Stortorget. Festivalen har flyttat runt i staden, bland annat som följd av byggandet av Citytunneln. Sedan 2010 är dock festivalen återigen tillbaka i stadskärnan med Stortorget, Posthusplatsen, Gustav Adolfs torg och Raoul Wallenbergs park som de största områdena.